fbpx

Bootcamp-kleding tijdens de natte herfst en koude winter

Bootcamp kleding

Functioneel, isolerend en beschermende kleding

Nu het wat natter en kouder begint te worden krijg ik regelmatig de vraag wat er aan kleding aangetrokken moet worden voor een bootcamp.

Functionele sportkleding

In koudere maanden is het van belang dat sportkleding vooral functioneel is. Functioneel betekent in dit geval dat de lichaamstemperatuur gereguleerd wordt en dat het transpiratievocht wordt afgevoerd. Katoen houdt bijvoorbeeld veel vocht vast en vergroot daarmee de kans dat je (te) snel afkoelt buiten. Bovendien zit natte katoen niet prettig om je lichaam. Tijdens een workout ben je warm maar vooral in de warming up en cooling down is het essentieel dat je goed gekleed bent om blessures of pijn in de longen te voorkomen. Een trainingsbroek (of legging) die lang genoeg is voorkomt dat spieren ineens afkoelen tijdens rustmomenten. De belangrijkste functie van je kleding is dus het reguleren van de lichaamstemperatuur bij verschillende weersomstandigheden en lichamelijke inspanning

Wat is nou het fijnst om aan te trekken voor een bootcamp?

Smaken verschillen en dat is bij kleding niet anders. Wat de een prettig vind zal voor een ander vreselijk zijn. De wintermaanden vraagt om een verstandige keuze. In de koude dagen is een 3-lagensysteem erg aan te raden. Dit bestaat uit (de naam zegt het al) drie verschillende kledinglagen die hieronder nog verder toegelicht worden.

* Laag 1 is een functionele onderlaag

* Laag 2 is een isolerende tussenlaag

* Laag 3 is een beschermende bovenlaag

De lagen zijn samengesteld uit materialen die het beste bij de functie passen. Buiten dat werken de lagen optimaal samen.

Functionele onderlaag:

Het lichaam produceert tijdens inspanning warmte. De functionele laag zorgt voor een snelle afvoer van transpiratievocht. Technisch ondergoed heeft een vochtregulerende werking die gebaseerd is de eigenschap dat het materiaal vocht opzuigt en afstoot. De binnenzijde van het ondergoed zuigt het vocht op en drukt het als het waren naar de buitenste laag. Deze laag heeft een fijne structuur dat er voor zorgt dat het vocht over een groot oppervlakte wordt verspreidt. Snelle verdamping is hierdoor mogelijk. Om een goede en optimale afvoer van zweet te bevorderen is het van belang dat het technische ondergoed goed op het lichaam aansluit. Technisch ondergoed isoleert vele malen beter dan bijvoorbeeld katoenen onderkleding en is vaak gemaakt van Polyester,Nylon of Lycra

Isolerende tussenlaag:

In het 3-lagensysteem heeft de 2e laag 2 taken. Vocht uit de onderlaag afvoeren en het lichaam op temperatuur houden. Het lichaam moet door de 2e laag behoedt worden voor afkoeling door lichaamswarmte vast te houden. Tevens moet het zorgen voor afvoer van overtollige lichaamswarmte dat ontstaat bij lichamelijke inspanning. Lichaamswarmte en vocht dat overtollig is moet zo snel als mogelijk naar de buitenste laag worden vervoerd zodat het daar kan verdampen.

Beschermende bovenlaag:

De buitenste laag heeft als taak het lichaam te beschermen tegen weer en wind en is bij voorkeur winddicht, ademend en waterdicht. De wind heeft een grote invloed op de gevoelstemperatuur of temperatuursbeleving. -5 met een windje voelt snel aan als -15. Een waterdicht jack is in principe ook winddicht. Echter dient het lichaam z’n warmte tijdens intensieve lichamelijk arbeid ook kwijt te kunnen. Het is dan ook wel belangrijk dat het jack ademend is. Een goedkoop jack dat waterdicht is maar niet ademt zorgt er voor dat dat je onder je jack alsnog nat wordt. Let bij aanschaf niet alleen op waterdichtheid maar ook op comfort. Ademend vermogen en comfort gaan prima samen. Bij wandelen bijvoorbeeld is een waterdicht jack belangrijker dan bij hardlopen of bootcampen. Bij de laatste 2 creëer je veel meer warmte en het advies is dan ook om te kiezen voor een jack dat een goede winddichtheid heeft.

Creëer je eigen microklimaat.

De drie lagen vormen in combinatie een soort microklimaat. De lagen zijn in goede harmonie en werken goed samen. Ventilatie en actieve vochtafvoer zorgen ervoor dat je lichaam comfortabel blijft tijdens een bootcamp. Vergeet niet je handen en hoofd goed te beschermen tegen warmteverlies. Koude handen of hoofd maken het sporten niet aangenamer. Mutsen, hoofdbanden en handschoenen van functioneel materiaal zijn aan te raden.
Goede kleding zorgt voor prettig buiten sporten in alle seizoenen. Hierdoor blijf je het hele jaar door lichamelijk en mentaal fit.